Siciliens Sju Måsten

Siciliens Sju Måsten

Om du planerar att besöka Sicilien första gången och vill få en försmak av vad ön kan erbjuda finns det ett antal platser att välja på. En Siciliens Sju Måsten lista kan göras om och om igen, men för en första gångs besökare med nyfiken blick finns det en del godsaker att börja med då Sicilien är en ö som får dig att återkomma och återkomma…Vi har skapat detta lilla försmak med en tanke på en rundturssemester på Sicilien.

Taromina stadTaormina teater

ETNA

resfeber-resor-till-sicilien-etna

Europas största aktiva vulkan på östkusten, med en höjd på 3342 m.ö.h. och sträcker sig ända till Medelhavet. Ligger mellan Messina och Catania vilket ger ett ypperligt läge att få en god uppfattning om omgivningen. Vid Etna syd finns linbana samt jeepturer som tar er upp till höjd på över 2000 m.ö.h. med en rykande mark. Du kan också göra utflykter själv runt Etna och dess omgivningar då det finns vandringsleder och stugor på behagliga avstånd. Bäst tid att vandra är slutet på Maj till mitten på Juni då naturen är i full blom.

Vintertid erbjuder Etna skidåkning. Har du tur kan du beskåda ett vulkan utbrott eftersom Etna bjuder på lava shower regelbundet. Det är tillåtet att stanna kvar och beskåda dessa då utbrottet inte anses vara risk för livet.

TAORMINA
resa-till-sicilien-taormina

resa-till-sicilien-Taormina1
Taormina erbjuder en förmak av Sicilien samlat i en stad. Har du bara en dag på Sicilien så är det Taormina du bör besöka. Taormina har varit omtyckt i alla dess eror och har ett mycket speciellt läge vid foten av Etna med sin suptropiska grönska där staden ligger som en terass vid Medelhavet. Taormina kallades söderns Monaco under sin storhetstid och besöktes flitigt av Vilhelm II,  Rothchilds, Elizabeth Taylor och än idag hålls en prestigefylld filmfestival varje år med bl.a. Russel Crowe som värd 2013. Taormina kan också stoltsera med 20 Michelin restauranger som ger dig en oförglömlig gourmet upplevelse mitt i flertal historiska eran, från grekernas storhetstid till nutid.

LIPARISKA ÖARNA
resa-till.sicilien-Lipariska
De sju vulkaniska systrarna med de berömda svarta stränderna som möts med Medelhavets kristall glittrande vatten. Öarna är perfekta att segla runt för att njuta av naturen och vinodlingarna på vulkanernas slätter. Bäst är att börja på ön Lipari som har bra färjeförbindelser till de andra öarna eller hyr en båt för segling. Öarna är fyllda med legender, då ön Vulcano enligt Homeros var Hefaistos eld verkstad. Stromboli öns vulkan är fortfarande aktiv med sina 2000 år. Öarna erbjuder en resa bland olika kulturer, rik flora och fauna samt en oförglömlig upplevelse då du vandrar i ett av de mest aktiva markerna på jorden.

resa-till-sicilien-Liapriska

PALERMO

resa-till-sicilien-Palermo

Staden besitter sin egen karaktär. En livlig blandning av arabiska, normandiska- och barocktiden som syns tydligt i arkitekturen. Mest känt är Vucceria marknaden som är verksam sedan arabernas erövring kring 900 e.K. Här ligger också Federeico di Svevia 11:s grav inne i Il Duomo som tills idag är känd som den normandiska kung som gjorde något gott för Sicilien. I centrum finner du också Teatro Massimo känd från Gudfadern trilogins tredje del där familjen är på opera. I Palermo bör du passa på att äta sicilianska Cannoli på bar Alba och svart tonfisk.

MONREALE

resa-till-sicilien-Monreale1

I Monreale ligger Europas vackraste katedral, det arab-normandiska konstverket som byggdes av Vilhelm II. Katedralen är fylld med guldmosaik med berättelser uttagna från Bibeln. Korsgången är ett normandiskt mästerverk som pryds av 228 små kolonner med varsin bibel berättelse och kopplas samman med arabinspirerade valvbågar. Monreale är en liten siciliansk stad som även erbjuder en skön vistelse i en lugnare typisk siciliansk stad. Enkelt att nå från Palermos centralstation med buss.

SEGESTA

SegestaSegesta Sicilien

Detta område visar spår av den starka grekiska dominansen på Sicilien, som var de första att kolonalisera Sicilien, och legenden säger att staden byggdes av utvandrare från Troja. Lämningar från grekiska eran är välbevarade och lyckats undkomma plundringar samt klarat sig igenom krig. Från teatern får du en magnifik utsikt över Siciliens sagolika slätter så långt ögat kan nå. Här finner du även tempel och ruiner från grekiska ursprungsstaden. Segesta ligger också mitt i ett av Siciliens rikaste vindistrikt, vilket inte alls är konstigt eftersom det var grekerna som förde vinet till Sicilien.

NOTO
resor-till-sicilien-noto

Denna stad ligger i ett område som kallas Val di Noto, mitt i Siciliens barock distrikt. Alla städer i detta område har barock som arkitektur och Noto är den som bevarats bäst. Staden förstördes i den största jordbävningen i Siciliens historia år 1693 och området byggdes upp i barock stil. Mycket utav Notos byggnader är unika och staden är idag på UNESCOS världsarvslista. Höjdpunkter att se är katedralen och teatern. Bäst tid att besöka staden är under Infiorito som arrangeras varje år den tredje helgen i Maj, då stadens gator fylls med blommor.

resa-till-sicilien-NOTO

Gästbloggare: Johanna Siljehagen
Blogg: http://vardagpasicilien.blogspot.se/

Här kan du läsa fler inlägg om Sicilien som Johanna skrivit tidigare. Vi har regelbundet gästbloggare här i Resfeberbloggen som skrivit om allt från trädgårdar i London, transportguide i Bangkok till vingårdar i Kalifornien, här kan du se alla inlägg från våra gästbloggare.

Boka flyg och hotell till Sicilien

Boka hotell i Sicilien

Siciliens Sju Måsten 4.67/5 (93.33%) 12 votes
Det här inlägget postades i Gästbloggare, Italien, Resmål Europa, Sicilien och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar till Siciliens Sju Måsten

 1. Pingback: Artikel i Resfeber: Siciliens Sju Måsten | Living In Sicily - Vardag På Sicilien

 2. Latifa skriver:

  hej,jag undrar hur lång tid det ta med buss från Catania hamnen till Etna?

  • Resfeber skriver:

   Hej Latifa!

   Här kommer svar på din fråga från Johanna.

   Restid: 2 timmar
   Avg: 8:15
   Plats: Rondellen mittemot Catanias järnvägsstation. Det står AST på bussarna. Be dem fråga vilken buss för det finns många och de missar ofta att sätta skyltar.

   Trevlig resa!

 3. Karin skriver:

  Hej, jag undrar hur man tar sig runt billigast på ön om man inte har bil? Är det buss el tåg som gäller? Finns det busskort för 1vecka el vad gäller?

  • Resfeber skriver:

   Hej! Det billigaste sättet att ta sig runt är med buss och det brukar gå väldigt smidigt. Det funkar även bra att ta tåget också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *