Siciliens sju måsten

Om du planerar att besöka Sicilien första gången och vill få en försmak av vad ön kan erbjuda finns det ett antal platser att välja på. En Siciliens sju måsten-lista kan göras om och om igen, men för en förstagångsbesökare med nyfiken blick finns det en del godsaker att börja med då Sicilien är en ö som får dig att återkomma och återkomma… Vår gästbloggare Johanna Siljehagen har skapat detta lilla försmak med en tanke på en rundturssemester på Sicilien.

Taromina stadMaträtt

Aktiva vulkanen Etna

Etna Sicilien

Etna är Europas största aktiva vulkan på östkusten, med en höjd på 3342 m.ö.h. och sträcker sig ända till Medelhavet. Ligger mellan Messina och Catania vilket ger ett ypperligt läge att få en god uppfattning om omgivningen. Vid Etna syd finns linbana samt jeepturer som tar er upp till höjd på över 2000 m.ö.h. med en rykande mark. Du kan också göra utflykter själv runt Etna och dess omgivningar då det finns vandringsleder och stugor på behagliga avstånd. Bäst tid att vandra är slutet på maj till mitten på juni då naturen är i full blom.

Vintertid erbjuder Etna skidåkning. Har du tur kan du beskåda ett vulkanutbrott eftersom Etna bjuder på lavashower regelbundet. Det är tillåtet att stanna kvar och beskåda dessa då utbrottet inte anses vara risk för livet.

Besök vackra Taormina

Sicilien Taormina

Sicilien Taormina
Taormina erbjuder en förmak av Sicilien samlat i en stad. Har du bara en dag på Sicilien så är det Taormina du bör besöka. Taormina har varit omtyckt i alla dess eror och har ett mycket speciellt läge vid foten av Etna med sin suptropiska grönska där staden ligger som en terass vid Medelhavet. Taormina kallades söderns Monaco under sin storhetstid och besöktes flitigt av Vilhelm II,  Rothchilds, Elizabeth Taylor och än idag hålls en prestigefylld filmfestival varje år. Taormina kan också stoltsera med 20 Michelinrestauranger som ger dig en oförglömlig gourmetupplevelse mitt i flertal historiska eran, från grekernas storhetstid till nutid.

LIPARISKA ÖARNA – sju vulkaniska systrar

Lipariska Sicilien
De Lipariska öarna är sju vulkaniska systrar med de berömda svarta stränderna som möts med Medelhavets kristallglittrande vatten. Öarna är perfekta att segla runt för att njuta av naturen och vinodlingarna på vulkanernas slätter. Bäst är att börja på ön Lipari som har bra färjeförbindelser till de andra öarna eller hyr en båt för segling. Öarna är fyllda med legender, då ön Vulcano enligt Homeros var Hefaistos eldverkstad. Stromboliöns vulkan är fortfarande aktiv med sina 2000 år. Öarna erbjuder en resa bland olika kulturer, rik flora och fauna samt en oförglömlig upplevelse då du vandrar i ett av de mest aktiva markerna på jorden.

Lipariska Sicilien

Karaktäristiska PALERMO

Palermo Sicilien

Palermo besitter sin egen karaktär. En livlig blandning av arabiska, normandiska- och barocktiden som syns tydligt i arkitekturen. Mest känt är Vucceriamarknaden som är verksam sedan arabernas erövring kring 900 e.K. Här ligger också Federeico di Svevia 11:s grav inne i Il Duomo som tills idag är känd som den normandiska kung som gjorde något gott för Sicilien. I centrum finner du också Teatro Massimo känd från Gudfaderntrilogins tredje del där familjen är på opera. I Palermo bör du passa på att äta sicilianska Cannoli på bar Alba och svart tonfisk.

 

Lugna MONREALE

Monreale Sicilien

I Monreale ligger Europas vackraste katedral, det arab-normandiska konstverket som byggdes av Vilhelm II. Katedralen är fylld med guldmosaik med berättelser uttagna från bibeln. Korsgången är ett normandiskt mästerverk som pryds av 228 små kolonner med varsin bibelberättelse och kopplas samman med arabinspirerade valvbågar. Monreale är en liten siciliansk stad som även erbjuder en skön vistelse i en lugnare typisk siciliansk stad. Enkelt att nå från Palermos centralstation med buss.

 

Vin och historia i SEGESTA

SegestaSegesta Sicilien

Detta område visar spår av den starka grekiska dominansen på Sicilien, som var de första att kolonalisera Sicilien, och legenden säger att Sefesta byggdes av utvandrare från Troja. Lämningar från grekiska eran är välbevarade och har lyckats undkomma plundringar samt klarat sig igenom krig. Från teatern får du en magnifik utsikt över Siciliens sagolika slätter så långt ögat kan nå. Här finner du även tempel och ruiner från grekiska ursprungsstaden. Segesta ligger också mitt i ett av Siciliens rikaste vindistrikt, vilket inte alls är konstigt eftersom det var grekerna som förde vinet till Sicilien.

 

NOTO – i Siciliens barockdistrikt
Noto Sicilien

Noto ligger i ett område som kallas Val di Noto, mitt i Siciliens barockdistrikt. Alla städer i detta område har barock som arkitektur och Noto är den som bevarats bäst. Staden förstördes i den största jordbävningen i Siciliens historia år 1693 och området byggdes upp i barockstil. Mycket utav Notos byggnader är unika och staden är idag på UNESCO:S världsarvslista. Höjdpunkter att se är katedralen och teatern. Bäst tid att besöka staden är under Infiorito som arrangeras varje år den tredje helgen i maj, då stadens gator fylls med blommor.

Noto Sicilien

Gästbloggare: Johanna Siljehagen
Blogg: http://vardagpasicilien.blogspot.se/

Boka flyg och hotell till Sicilien
Boka hotell i Sicilien

Siciliens sju måsten 4.60/5 (92.00%) 15 votes
Det här inlägget postades i Italien, Resmål Europa, Sicilien och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar till Siciliens sju måsten

 1. Pingback: Artikel i Resfeber: Siciliens Sju Måsten | Living In Sicily - Vardag På Sicilien

 2. Latifa skriver:

  hej,jag undrar hur lång tid det ta med buss från Catania hamnen till Etna?

  • Resfeber skriver:

   Hej Latifa!

   Här kommer svar på din fråga från Johanna.

   Restid: 2 timmar
   Avg: 8:15
   Plats: Rondellen mittemot Catanias järnvägsstation. Det står AST på bussarna. Be dem fråga vilken buss för det finns många och de missar ofta att sätta skyltar.

   Trevlig resa!

 3. Karin skriver:

  Hej, jag undrar hur man tar sig runt billigast på ön om man inte har bil? Är det buss el tåg som gäller? Finns det busskort för 1vecka el vad gäller?

 4. Johannes skriver:

  Hej!
  Åker för första gången till Sicilien och kom in på din grymma blogg! Hur stort är Sicilien egentligen? Vi vill stanna 2 veckor men vill se både Catania, Cefalú och Palermo. Är det krångligt att ta sig runt på egen hand? Långa avstånd mellan?

  • Resfeber skriver:

   Hej Johannes! Vad kul att ni ska till Sicilien och har hittat vår blogg! Sicilien är Medelhavets största ö och har en yta på 25 700 km². Det är rätt stora avstånd mellan orterna så koncentrera er på det som ni tycker är mest intressant. Samtidigt är ni där i två veckor, så ni ska nog hinna med alla tre resmålen. Det smidigaste sättet att ta sig runt på är via buss. Men ni kan även hyra bil eller ta tåg.

 5. Mette skriver:

  Hej! Ska resa till Sicilien och är mest intresserad av att stanna i Syrakusa. Tanken är att ha en hyrbil och ta sig runt till olika ställen men vårt problem är mest att de flesta hotell/B&B inte erbjuder gratis parkering. Utan de hänvisar till gratis parkering i närheten, då får man ingen garanterad parkeringplats vilket är skönast.
  Så frågan är: brukar det finnas gott om parkeringplatser runt om på Syrakusa samt Ortigia eller är det knepigt?

  • Resfeber skriver:

   Hej! Kul att ni ska till Sicilien. Ni kan googla på ”parkering i Syrakusa” så kommer det upp parkeringskartor. Ha en riktigt härlig resa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *