10 saker att se och göra i Budapest

Budapest

Budapest är en stad som har mycket att erbjuda. Den överraskar med sin storhet och pampiga byggnader samtidigt som du kan koppla av på thermalbad och härliga caféer. Många bra restauranger och intressanta sevärdheter. Budapest delas i två delar av floden Donau. På ena sidan, Buda, ligger slottet på berget och på andra sidan hittar du Pest med massor av sevärdheter.  Vi bjuder på 10 tips med saker att se och göra i Budapest. 

1. Parlamentsbyggnaden

Parlamentet Budapest

Budapest mest kända byggnad är parlamentsbyggnaden som står vid Donaus kant. Bästa bilden på byggnaden får du från en båttur på Donau. Det är verkligen en vacker byggnad som man gärna vill fotografera men du får inte missa insidan! Boka in dig på en guidad tur och se mer av kupolsalen, vackra statyer,  den stora trappan, vackra målningar och kronjuvelerna.

2. Saluhallen Nagycsarnok

Saluhallen Nagycsarnok

Kliv in och ta in alla dofter som blandas av frodiga frukt- och grönsaksstånd, starka korvar, goda ostar, kryddor och kakor. Köp med dig något gott eller varför inte passa på att luncha på övervåningen. Testa en langos som det ska smaka på riktigt!

3. 2:ans spårvagn

Spårvagn Budapest

När du är färdig i saluhallen Nagycsarnok så rekommendera vi en tur med 2:ans spårvagn. Hållplatsen ligger inte långt från saluhallen vid Donaus kant. Sätt dig så att du får en fin utsikt över floden och njut av färden.

4.  Ett viktigt minnesmonument – ”Skorna”

Monument "Skorna"

Gå av spårvagnen vid Parlamentet och vid kajen hittar du ett riktigt gripande monument – ”Skorna”. Vid kajkanten står flera par skor i brons som ska symbolisera de tusentals judarna som blev avrättade längs Donaus stränder. Strax före de blev skjutna så tvingades de ta av sig skorna innan de föll i vattnet. Monumentet invigdes 2005 och är verkligen en gripande och viktig  sevärdhet.

5. S:t Stefanbasilikan

S:t Stefan basilikan

Den stora basilikan med den nästan 100 meter höga kupolen syns över hela Budapest. Kyrkan började byggas i mitten av 1800-talet och är uppkallad efter Stefan den helige som var den första kungen i Ungern. Gå in och beundra den basilikan på insidan och titta speciellt på vackert utsmyckade kupolen. I heliga högerhandens kapell kan du se Stefan den heliges mumifierade underarm.

6. Slottet på Budasidan

Fiskarbastionen Budapest

Åk över till Budasidan till slottet som byggdes redan på 1200-talet. Det är flera byggnader som hänger ihop då det har byggts på genom åren. Vid Matthiaskyrkan ligger Fiskarbastionen där du får en härlig vy över hela Pest-sidan och den vackra parlamentsbyggnaden.

Linbanan Budapest

När du vandrat runt tar du enkelt bergbanan ner mot Donau. Vill du koppla av så ligger det kända Gellertbadet precis här. Därefter kan du vandra över den vackra Liberty-bron till Pest-sidan.

7. Széchenyi termalbad

Szechenyi badet Budapest

Det är nästan obligatoriskt att gå på termalbad när man är i Budapest. Det mest kända är Széchenyi. Passa på att promenera uppför den vackra avenyn Andrássy. Högst upp kommer du till en maffig staty och därbakom ligger parken där badet ligger. Ta dig tid och simma runt i det 38-gradiga vattnet och spana på gubbarna som sitter här och spelar schack och damerna som samspråkar. Det går även att boka behandlingar. På väg tillbaka tar du Budapest äldsta tunnelbanelinje M1 där stationerna är vackert bevarade.

8. Unna dig lyxig mat

Ja, här i Budapest kan man verkligen unna sig något extra. Här finns flera bra restauranger och kostnaden är långt under den vi är vana vid. Budapest har faktiskt 29 restauranger som är belönade med Michelinstjärnor. Den allra första, Costes, fick sin 2010 och därefter har de bara blivit fler. Vi rekommenderar Onyx med en underbar avsmakningsmeny för knappa 1.000:-. eller varför inte en 3-rätterslunch för cirka 300:-.

9. Gå på caféer

Gerbaud Budapest

Precis som i övriga Östeuropa ska du skippa amerikanska cafékedjor och gå på de gamla anrika. Vi tipsar om Gerbaud som ligger på torget Vörösmarty, Café Muvész mittemot Operan på Andrássy samt det allra vackraste som öppnade redan i slutet på 1800-talet Café New Yorkpå Erzsébet krt. 9-11.

Här äter du smarriga tårtor och dricker kaffe med kopp och fat.

10. Váci utca

Vaci utca Budapest

Budapest största och längsta gågata med massor av restauranger, butiker och caféer. I ena änden ligger cafée Gerbaud och den andra saluhallen Nagycsarnok som vi tipsat om här ovan. Här är alltid full fart men roligt att ta del av folkliv och vackra byggnader.

Boka flyg och hotell till Budapest

Boka flyg till Budapest

Boka hotell i Budapest

Boka weekend till Budapest

10 saker att se och göra i Budapest 4.04/5 (80.74%) 27 votes
Det här inlägget postades i Budapest, Resmål Europa, Ungern och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 svar till 10 saker att se och göra i Budapest

 1. Pingback: Budapest 19-21 maj 2017 | Pearltrees

 2. Per Thomsson skriver:

  Finns det något msn kan göra i Budapest som är gratis

  • Resfeber skriver:

   Många av de sakerna vi har nämnt är gratis att se på! Så vill du lägga så lite pengar som det går föreslår vi att du tar en promenad och tittar på sevärdheterna som ligger runt om i stan. Saluhallen är också gratis och du behöver inte köpa något för att gå in där.

 3. Pingback: Resfebers Mest Populära Blogginlägg 2017 | Resfeberbloggen

 4. Ingegerd Axelsson skriver:

  HEJ
  Ska till Budapest i maj vill komma till second hand affärer som säljer gamla saker och ting inte kläder. finns det några bra affärer?

  • Resfeber skriver:

   Hej! Det finns mycket att shoppa i Budapest. Stadsparken (Városliget) vid Hjältarnas torg har loppmarknad varje lördag. Ecseri Piac, Nagykorosi utca 156 är en av Östeuropas största loppmarknader. På Falk Miksa útca duggar antikvitetsaffärerna tätt. Tipsa gärna om dina favoriter sen när du är hemma igen! Ha en trevlig resa!

 5. Ulrika skriver:

  Budapest med barn på 5, 3 och 1 år, vad rekommenderar ni? Bad? Bra boende med bra frukostbuffé och gärna med barntillåten pool.

 6. Anna skriver:

  Hej!
  Ska besöka Budapest från 23 december till den 27 december. Funderar på öppettider under den perioden då det är jul? Hur ser det ut på restauranger, bad och sevärdheter?

  • Resfeber skriver:

   Kul att du ska till Budapest! Julmarknaderna brukar hålla öppet till 23 december och sen sporadiskt. Många butiker håller öppet halva julafton. Szechenyibadet har också öppet halva julafton. Ska du på museum är många stängda 23-24 december. Även restaurangerna håller stängt på julafton men flera finare hotell har öppna restauranger. Passa på att lära känna staden till fots och kolla på alla vackra sevärdheter i vinterskrud!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *